Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Γιάμ γιάμ!













Βρέχει..
Εδω στα Γιάννενα βρέχει πολύ μάλιστα..
Άρα..
Άρα..?!
Ευκαιρία να κάτσουμε σπίτι να μαγειρέψουμε!

Πάμε να δούμε λοιπών μια εύκολη συνταγή για πρασόπιτα που βρήκα στο 'pop up'.

Θα χρειαστούμε :
5-6 μεγάλα πράσα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
400 γρ. φέτα
100γρ. κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί
1 αυγό
Λίγο γάλα
2 φύλλα χωριάτικα (μια συσκευασία απο το σούπερ μάρκετ είναι αρκετή)
αλάτι-πιπέρι-λάδι
    Εκτέλεση:
     2 ώρες πριν ξεκινήσουμε την πίτα μας φροντίζουμε έτσι ώστε να έχουμε βγάλει το φύλο να ξεπαγώσει έτσι ώστε να έχει πάρει θερμοκρασία δωματίου.
    Καθαρίζουμε τα πράσα και κόβουμε σε ροδέλες περίπου 2 εκ. η καθεμία .
    Σε κανονικές συνθήκες χρειάζεται απλώς να τα ζεματίσουμε (δηλαδή να τα ρίξουμε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά) αν όμως επειμένουν και είναι σκληρά τα βράζουμε για κάνα 10 λεπτο (η όσο χρειαστεί ..) Μόλις λοιπών μαλακώσουν τα στραγγίζουμε καλά .
    Προθερμένουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς 
    Προσθέτουμε τα πράσσα το κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες, τη φέτα και το τυρί τριμμένο, αλάτι, πιπέρι και μια κουταλιά λάδι.
    Προσθέτουμε το γάλα με προσοχή έτσι ωστε το μείγμα μας να είναι σφιχτό και να μην τρέχουν ζουμιά.!
    Λαδώνουμε το ταψί, απλώνουμε 1 φύλο, ρίχνουμε το μείγμα και απλώνουμε ομοιόμορφα. 
    Βάζουμε και το άλλο φύλλο απο πάνω ώστε να σκεπαστεί το μείγμα . 
    Γύρω γύρω εκεί που ακουμπάνε τα φύλλα βάλτε λίγο λάδι έτσι ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Ρίχνουμε λίγο λάδι απο πάνω και βάζουμε το ταψάκι στη μέση του φούρνου στους 220 βαθμούς, ύστερα απο περίπου 45 λεπτά η πιτούλα μας είναι έτοιμη !



    Κοτόπουλο του κηπουρού !

    Θα χρειαστούμε:

    1 κοτόπουλο μέτριο σε κομμάτια
    1 φλιτζάνι λάδι ελιάς
    1 κονσέρβα μανιτάρια ολόκληρα
    1 φλιτζάνι καρότο σε ροδέλες
    1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κύβους
    2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 σκελήθρες σκόρδο ψιλοκομμένες
    2 λεμόνια
    Αλάτι
    Πιπέρι
    Κορίανδος
    Μοσχοκάρυδο
    Μπαχάρι (σε σκόνη)
    Ρίγανη

    Εκτέλεση:
    Σε μία φαρδιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε πολύ καλά το κοτόπουλο.
    Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά (εκτός από τη ρίγανη).
    Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα καρότα, την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο πάνω από το κοτόπουλο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για πέντε λεπτά, μέχρι να βγουν τα υγρά των λαχανικών.
    Σβήνουμε με το χυμό των λεμονιών και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό.
    Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 40 λεπτά.
    Οταν ετοιμαστεί, απομακρύνουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
    Συνοδεύεται με ρύζι.

    Αυτά για την ώρα 
    Μπόν απετίτ!
    Αχαΐρευτος

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου