Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Άμα χρωστάς... Είσαι κομπλέ.!

Μάλλον οι νέοι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται αρκετή αυτοπεποίθηση αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, χρέη και τρέχοντες λογαριασμοί, τους κάνει να νιώθουν καλύτερα επειδή αυτό σημαίνει... ανεξαρτησία.

Μπορεί να χρωστάς της... Μιχαλούς όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα σε πάρει από κάτω αλλά το αντίθετο.

«Τα χρέη μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για τους νέους ανθρώπους - μπορούν να τους βοηθήσουν να επιτύχουν στόχους που δεν θα πετύχαιναν διαφορετικά, όπως η πανεπιστημιακή μόρφωση. Φτάνει να μην ξεπερνάνε τα όρια και να υπάρχει η προοπτική της εξυπηρέτησής τους», εξήγησε η καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο, Ρέιτσελ Ντιούερ.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το Βήμα, στις ηλικίες 18-27 μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχουν όσοι χρωστούν σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια συγκριτικά με όσους δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει για την ηλικιακή ομάδα 28-34 καθώς αισθάνεται άγχος υπό την πίεση των χρεών.

«Πιστεύαμε ότι το δάνειο για το πανεπιστήμιο θα λειτουργούσε θετικά επειδή θεωρείται επένδυση για το μέλλον και τα χρέη από πιστωτικές αρνητικά. Αλλά παραδόξως διαπιστώσαμε ότι και τα δύο είδη χρεών είχαν θετικά αποτελέσματα στους νέους. Αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους και το αίσθημα της αυτονομίας», προσέθεσε η κ. Ντιούερ.

«Τα χρέη μπορεί να λειτουργούν θετικά για τους νέους αλλά συνοδεύονται από σημαντικούς κινδύνους. Οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το χρέος θετικά και όχι ως πιθανό πρόβλημα στη ζωή τους». Τόνισε.

Ακόμη, η ψυχολογική επιρροή των χρεών εξαρτάται και από την οικονομική δυνατότητα των νέων.

Παραδείγματος χάριν, μεγαλύτερη ικανοποίηση έπαιρναν εκείνοι που βρίσκονταν στο τελευταίο 25%

«Τα χρέη δεν επηρεάζουν θετικά τους νέους με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ντιούερ.
του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος ενώ όσοι άνηκαν σε ανώτερες τάξεις δεν επηρεάζονταν από λογαριασμούς.



 πηγή :cosmo.gr

Aχαΐρευτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου