Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
Αστερίξ, ένα μαγικό φίλτρο 51 χρονών
50 π.Χ. όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωμαϊκή κατοχή… όλη; όχι! ένα χωριό ανυπόταχτων Γαλατών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς. και η ζωή δεν είναι εύκολη για τους Ρωμαίους λεγεωνάριους που φρουρούν τα οχυρά στρατόπεδα Πετιμπόνουμ, Ακουάριουμ, Λάβδανουμ και Μπαμπαόρουμ…
ήταν 29 Οκτωβρίου του 1959, όταν ο γαλλικός εκδοτικός οίκος "Dargaud" κυκλοφόρησε το "Pilote", ένα καινούργιο περιοδικό με κόμικς, στο οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο "Αστερίξ", δημιουργία των Rene Goscinny (σενάριο) και Albert Uderzo (σκίτσο). επρόκειτο για την ιστορία ενός γαλατικού χωριού στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, που με τη βοήθεια ενός μαγικού φίλτρου το οποίο παρασκεύαζε ο Δρυίδης και έδινε υπερφυσική δύναμη σε όποιον το έπινε, αντιστεκόταν στους Ρωμαίους και διατηρούσε μέσα από κωμικές ιστορίες και ασταμάτητο ξυλοφόρτωμα των λεγεωνάριων του Ιούλιου Καίσαρα, την ανεξαρτησία του.
ο "Αστερίξ" συμπληρώνει φέτος 51 χρόνια ζωής, έχοντας συντροφέψει ολόκληρες γενιές μικρών και μεγάλων, με ένα χιούμορ που απευθύνεται με την ίδια επιτυχία σε παιδιά και ενήλικες. μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 325 εκατομμύρια αντίτυπα των 33 ιστοριών, με μεταφράσεις σε πάνω από 100 γλώσσες και διαλέκτους σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το δίδυμο Goscinny & Uderzo ως τους πλέον διαβασμένους Γάλλους συγγραφείς-δημιουργούς στο εξωτερικό. αποτελεί το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ στον πλανήτη και σίγουρα το πιο οικείο ανάγνωσμα στους Ευρωπαίους όλων των ηλικιών. από το 1989 λειτουργεί και το θεματικό πάρκο Asterix λίγο έξω από το Παρίσι, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Ο "Αστερίξ" έχει μεταφραστεί στα λατινικά (η απόλυτη cult μετάφραση), στα αρχαία ελληνικά, αλλά και σε διαλέκτους όπως η κρητική, η ποντιακή και η κυπριακή. με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εμφάνιση του κόμικ, ο Uderzo έφτιαξε ένα επετειακό τεύχος, το οποίο ονομάζεται «L’anniversaire d’Astérix et Obélix - Le Livre d’or». εκτός από τα 34 επίσημα τεύχη, έχουν κυκλοφορήσει και 11 έξτρα εκδόσεις. η τελευταία από αυτές (2007) ήταν το «Les amis d’ Asterix» (οι φίλοι του Αστερίξ), με μικρές ιστορίες που έφτιαξαν 34 γνωστοί δημιουργοί κόμικς από όλο τον κόσμο για να τιμήσουν τα 80α γενέθλια του Albert Uderzo.
πλοκή
η ιστορία του "Αστερίξ" τοποθετείται χρονικά στο 50 π.Χ. στην Αρμορίκη, γαλατική επαρχία στη βορειοδυτική Γαλλία. η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έχει καταλάβει όλη τη Γαλατία εκτός από το μικρό χωριό που αντιστέκεται σθεναρά στους κατακτητές χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ και το οποίο δίνει υπερφυσική δύναμη σε όποιον το πιεί. οι συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες του Ιούλιου Καίσαρα να υποτάξει τους ανυπότακτους Γαλάτες, είναι το βασικό θέμα των ιστοριών του κόμικ. πρωταγωνιστές είναι ο μικρόσωμος Αστερίξ και ο κολλητός του, ο τεράστιος Οβελίξ. οι δυο τους, μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, την τύχη και την εξυπνάδα τους, καταφέρνουν να χαλάνε συνεχώς τα σχέδια του Αυτοκράτορα. κάθε ιστορία τελειώνει με ένα ατελείωτο τσιμπούσι στο γαλατικό χωριό, με μενού ψητά αγριογούρουνα και τον βάρδο Κακοφωνίξ δεμένο και φιμωμένο.
γαλάτες
οι Γαλάτες ήρωες του κόμικ έχουν ονόματα που προέρχονται από γαλλικά λογοπαίγνια με κατάληξη –ιξ, λόγω της ονομασίας του ιστορικού Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix, που το 51 π.Χ. ηττήθηκε από τους Ρωμαίους του Ιούλιου Καίσαρα στην μάχη της Αλέσια. φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι δημιουργοί τοποθέτησαν χρονικά το κόμικ τους το 50 π.Χ., έναν χρόνο δηλαδή μετά την ιστορική μάχη της Αλέσια και την ήττα των Γαλατών.
τα στρατόπεδα
τέσσερα είναι τα στρατόπεδα που είχαν την ατυχία σε αυτά τα 50 χρόνια ύπαρξης του Αστερίξ και των φίλων του να βρίσκονται δίπλα στο γαλατικό χωριό. στη χειρότερη θέση το θρυλικό Πετιμπόνουμ και σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση – όχι ασφαλείας φυσικά – τα υπόλοιπα τρία: το Λάβδανουμ, το Μπαμπαόρουμ και το Ακουάριουμ. οι ονομασίες τους προέρχονται από τα εξής λογοπαίγνια:
Petibonum (petit bonhomme, σημαίνει ανθρωπάκος στα γαλλικά)
Babaorum (baba au rhum, το γλυκό «μπαμπάς με ρούμι» στα γαλλικά)
Aquarium (ενυδρείο στα γαλλικά)
Laudanum (το βότανο λάβδανο στα γαλλικά)
guest stars
οι Γκοσινί και Ουντερζό έχουν φιλοξενήσει κατ’ επανάληψη αρκετές γνωστές προσωπικότητες του 20ου αιώνα στις ιστορίες του Αστερίξ. σας παραθέτω τις πιο χαρακτηριστικές καρικατούρες, πού είτε ως Γαλάτες, είτε ως Ρωμαίοι, βρέθηκαν στις σελίδες του θρυλικού γαλλικού κόμικ.
Λίνο Βεντούρα: ο "σκληρός" του γαλλικού κινηματογράφου εμφανίζεται στο τεύχος "η διχόνοια" ως Ρωμαίος εκατόνταρχος.
Ζακ Σιράκ: ο Γάλλος πολιτικός εμφανίζεται στο τεύχος "Οβελίξ & Σία" ως φιλελεύθερος μάνατζερ και κάνει άνω κάτω το γαλατικό χωριό, εισάγοντας τη λογική της κερδοσκοπίας.
«Χοντρός» και «Λιγνός»: οι Όλιβερ Χάρντι και Σταν Λόρελ εμφανίζονται στο "Οβελίξ & Σία" ως Ρωμαίοι λεγεωνάριοι.
Ντιπόν και Ντιπόν: οι δίδυμοι ντετέκτιβ του κόμικ "Τεν Τεν" εμφανίζονται στο τεύχος "Ο Αστερίξ στους Βέλγους".
Σον Κόνερι: ο Σκωτσέζος "Τζέιμς Μποντ" υποδύεται τον μυστικό πράκτορα του Καίσαρα στο τεύχος "Η Οδύσσεια του Αστερίξ" με το εκπληκτικό όνομα Zerozerosix (006)!
Ζαν Γκαμπέν: ο θρύλος του γαλλικού νουάρ υποδύεται τον Πόντιο Πιλάτο στην "Οδύσσεια του Αστερίξ".
Κερκ Ντάγκλας: ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός εμφανίζεται ως Έλληνας σκλάβος με το όνομα Spartakis στην "Γαλέρα του Οβελίξ".
Έντι Μερξ: Ο μεγαλύτερος ποδηλάτης της ιστορίας εμφανίζεται ως ταχύτατος αγγελιοφόρος στο τεύχος "Ο Αστερίξ στους Βέλγους".
Beatles: τα "σκαθάρια" από το Λίβερπουλ υποδύονται μια παρέα Βρετανών βάρδων που δίνουν αυτόγραφα σε τρελαμένες φαν στο τεύχος "Ο Αστερίξ στους Βρετανούς".
Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ: ο Αυστριακός ηθοποιός παρουσιάζεται ως εξωγήινος μυώδης σούπερ ήρωας που εκτελεί εντολές στο τεύχος "Και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι τους".
Γκοσινί & Ουντερζό: οι ίδιοι οι δημιουργοί του Αστερίξ φυσικά και δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τις σελίδες του κόμικ τους. εμφανίζονται σε διάφορα τεύχη, όμως το κορυφαίο σκίτσο είναι από το "Οβελίξ & Σία", εκεί που ως Ρωμαίοι λεγεωνάριοι μεταφέρουν έναν άλλο μεθυσμένο λεγεωνάριο, την καρικατούρα του διάσημου στη Γαλλία σκηνοθέτη Πιέρ Τσερνιά.
αυτά απο μένα για την ώρα
Ανεπρόκοπος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου