Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Damien Hirst @Τhessalonikh

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στις 7 Απριλίου την ατομική έκθεση του Damien Hirst με τίτλο «New Religion» σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Η έκθεση αποτελεί  συνδιοργάνωση  με το British Council και τη Paul Stolper gallery.


H έκθεση «New Religion» αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση του Damien Hirst στην Ελλάδα προσφέροντας στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το έργο του γνωστότερου μέλους των Young British Artists που κυριάρχησε στη Βρετανική και την παγκόσμια εικαστική σκηνή τη δεκαετία του ‘90, και συνεχίζει να προκαλεί παθιασμένες αντιδράσεις από φίλους και εχθρούς.

Η έκθεση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της εικαστικής πρακτικής του Damien Hirst.
Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε χρησιμοποιώντας ένα τμήμα του έργου του "Pharmacy", το οποίο μετουσιώθηκε στο αρχικό project με τίτλο "New Religion" και σταδιακά εξελίχθηκε με τη συνεχή προσθήκη νέων στοιχείων στην εγκατάσταση-έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Χρησιμοποιώντας θρησκευτικά κλισέ -εικόνες, τίτλους και συνειρμούς- και μετουσιώνοντάς τα μέσω της τέχνης, μέσα σε ένα περιβάλλον κλινικό και ψυχρό -χαρακτηριστικό της δουλειάς του Hirst- γεφυρώνει το θεωρητικό χάσμα ανάμεσα σε επιστήμη και θρησκεία, επαναδιατυπώνοντας ερωτήματα που αφορούν στον τρόπο που και τα δυο γίνονται αντιληπτά.

Κατά τον Hirst «Υπάρχουν τέσσερα σημαντικά πράγματα στη ζωή: η θρησκεία, ο έρωτας, η τέχνη και η επιστήμη. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, λειτουργούν ως εργαλεία που σε βοηθούν να βρεις ένα μονοπάτι μέσα στο σκοτάδι. Κανένα από αυτά δεν λειτουργεί τόσο καλά, αλλά βοηθούν.
Από αυτά, η επιστήμη φαίνεται να είναι το σωστό. Όπως η θρησκεία, παρέχει μια μικρή ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος
». *


Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Σε συνδιοργάνωση με το British Council και τη Paul Stolper Gallery
Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου
Καλλιτεχνική Οργάνωση: Χρήστος Σαββίδης

Διάρκεια έκθεσης:
07/04 – 31/07 2011


Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατία 154 (ΔΕΘ-Helexpo)
546 36 ΘεσσαλονίκηAχαΐρευτος
πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου